50 тисяч енергетичних батончиків для українських оборонців виготовили та передали на фронт у волонтерському осередку “Енергія ЗСУ” у Гайсині. Смаколики для військових готують з червня минулого року, розповіла Суспільному волонтерка Олена Пугач.
Вага одного батончика – 65 грамів, його енергетична цінність – понад 250 кілокалорій, каже жінка. Гроші на інгредієнти збирають у соцмережах. Пакунки відправляють поштою напряму до військових.
“Ми стали спілкуватися з хлопцями, запитувати їх думку, що потрібно додати. Пропрацювали кілька рецептур, щоб батончики мінімально текли на сонці. У нас є чотири рецепти, й відповідно собівартість різна: від 7 до 10 гривень”, – каже Олена Пугач.
Замовлення на енергетичні батончики для військових гайсинські волонтери приймають у соцмережах. Цього разу захисникам на Донецький напрямок передадуть 400 штук.
Чергову партію роблять з арахісу, меду, фініків, сухофруктів та насіння льону. Також додають кунжут та мигдаль. За сухофрукти відповідає Світлана Цюбко.
“У мене зараз вдома три сушарки. Було таке, що й чотири було. І це я сушу зранку до вечора. Вишні довго готувати до сушарки, дві доби. У сушарці воно більше 12 годин, до 14 годин. З яблуками простіше. По-перше, вони більші і, по-друге, менше сушаться. Стараюся тонше різати, щоб швидше сушилося. У мене такий девіз: “Чим можу, тим допоможу”. Відпочивати будемо потім, а зараз будемо працювати”, – каже Світлана Цюбко.
Інгредієнти для батончиків замішує Наталя Пугач. “Тут вже йде відважена сировина. Горіхи, вишня, вівсяні пластівці, мед. Це все перемішуємо для запікання”, – розповідає Наталя Пугач.
Готову суміш Наталя викладає на деко та формує у корж товщиною 5 см. Далі – запікає у духовці.
“Ми запікаємо, бо вирішили, що краще піддавати термічній обробці. На різний смак, на різні вподобання. Стараємося, щоб усе було в достатку, щоб ми могли задовольнити потреби військових наших”, – каже Наталя Пугач.
Запечені коржі нарізає на батончики Олена Пугач. Розповідає, що працюють волонтерки щодня, після роботи.
“О 7-й починаємо виробництво, до години дванадцятої, до першої ночі. Як коли пощастить. У тиждень ми виготовляємо 160-180 кілограмів батончиків приблизно. Щодня десь 16-18 кілограмів. Такий собі конвеєр”, – каже Олена Пугач.
Нарізані батончики пакує гайсинчанка Наталя Круц. “Наш процес вже один із завершальних: підготовка етикеток, датування, поклейка етикеток і саме пакування. Все це нам приносять у відеречках, ми пакуємо і передаємо”, – розповідає жінка.
Допомагає мамі 11-річний Вова Круц. “Якщо я зараз не буду допомагати, то, можливо, ми й більше не зможемо погратися, бо прийде русня. Тому треба краще допомагати воїнам. Друзі почекають, вони не пропадуть”, – каже хлопчик.
Джерело: Суспільне Вінниця