Протягом 10 місяців війни жінки з села Людавка готують сублімати на передову. 8 тисяч сухих борщів та понад 3 тисяч супів відправили на Донецький, Харківський та Чернігівський напрямки. Які відгуки отримали від військових, розповіли Суспільному.
Розпочинали із виготовлення сухих борщів та горохових супів, розповіла господиня з “Кухарського батальйону Вінниччини” Наталія Доніка.
“Ми вирішили робити ще пшеничні супчики, щоб урізноманітнити наше меню, бо весь час одне і те саме приїдається. А ще пшенична крупа поживна дуже. Ти поїв цього супу і вже наївся. Сьогодні нафасували 100 супів пшеничних, 200 горохових і 100 борщів, це по 600 порцій”, – каже Наталія Доніка.
Пшеничний суп, як і попередні, готується з субліматів. Висушують овочі у оселях трьох господинь. Наталія каже, що цей процес займає найбільше часу. Адже спочатку продукти потрібно начистити, перетерти та поставити у сушку.
“Зараз сушимо цибулю. По часу вона сушиться 12-14 годин, бо дуже волога. А коли світла немає, то ми її 3 дні сушили. Бо світло є тільки по дві години. А тут електроніка, боїмося, щоб нічого не згоріло”, – говорить Наталія Доніка.
Овочі для борщів та супів “Кухарському батальйону” передають місцеві жителі та волонтери. Крупи та приправи надає римо-католицька релігійна громада. Наприклад, капусту та томатну пасту до оселі Наталії Доніки привіз місцевий дільничий Богдан Романський.
“Знаю, що тут готують супові набори на передову. Я точно знаю на 100%, що вони туди доїдуть. Треба допомагати, бо я розумію, як їм важко”, – говорить Богдан Романський.
Загалом за 10 місяців війни “Кухарський батальйон Вінниччини” приготував для оборонців України 1200 порцій пшеничних та 1500 тисячі горохових супів. А ще 8 тисяч сухих борщів.
“Нашим хлопцям і дівчатам на передовій хочу побажати, щоб наші супчики Вас зігрівали, бо ми робимо їх з любов’ю. Дуже хочемо, щоб Ви відчули нашу любов та нашу підтримку з тилу. Щоб знали, що ми тут за вас переживаємо та чекаємо живими додому”, – говорить Наталія Доніка.
Джерело: Суспільне Вінниця