В асортименті – суп «Укропський», «Котигорошко», «Скіфський», «Козацький», «Подільський», «Авангард», «По-домашньому». Про це повідомляє Суспільне Вінниця.
«На початку війни їздив із волонтерською допомогою у Кропивницький, там бачив пакуночки із сухими супами. Вирішив також перейняти цю ідею. Поспілкувався із знайомими бійцями, чи потрібна така продукція. Сказали, чим більше, тим краще. Крім того, з’явилася можливість узяти в оренду, фактично лише за оплату електроенергії, цілий цех із усім необхідним обладнанням для сушіння продуктів», – розповідає Леонід Павленко, очільник БФ «Солдатська куховарня».
Однодумців й охочих допомогти об’єднав через оголошення у соцмережах. Працюють завдяки спонсорам та донатам, які роблять люди. «Сушильні камери достатньо потужні, тому доводиться шукати багато грошей, щоб оплатити електроенергію. Лише за півтора місяці “нагоріло” близько 55 тисяч гривень. А ще потрібно закуповувати пакети, коробочки для пакування, крупи та спеції. Шукаємо спонсорів серед підприємців, хтось відгукується, хтось ні. Також донатять люди. Тому й вирішили зареєструвати організацію, щоб це фінансування було прозорим, через рахунок. Що стосується овочів, дуже допомагають люди та місцеві фермери», – каже Леонід Павленко.
Уже переробили та пересушили близько 7 тонн овочів. Це близько 5 тисяч пакунків по 8 порцій у кожному.
«Відправляємо волонтерами, передаємо родичам військових, надсилаємо новою поштою. Усе безкоштовно, хіба хтось принесе, до прикладу, мішечок моркви. Щодня люди забирають два-три ящики, в яких по 10 пакунків різного асортименту. Іноді серед ночі заїжджають, коли у місті проїздом. Наші супи уже є в усіх напрямках», – розповідає волонтер.
Працюють в цеху місцеві жителі, які збираються від двох до чотирьох разів на тиждень.
Наразі виготовляють шість видів супів та борщ. Кожен має назву. Їх заливають водою і варять близько 20 хвилин. Про це розповідає дружина волонтера — Олена Павленко, яка займається рецептурою.
«Починали із горохового супу, тому що один підприємець дав нам горохові пластівці. Було цікаво, що вийде у результаті. Спробували і нам дуже усім сподобався. Назвали його «Котигорошко». Потім зробили суп – «Скіфський» та пшеничний «Укропський». Також є суп «Авангард» з рисовою крупою, «Козацьки» з пшоном та суп «По-домашньому» з макаронами. І борщ «Подільський» з квасолею. Невдовзі запускаємо ще два супи: «Вівсяно-молочний» з вівсяними пластівцями та сухим молоком й «Гречаний», – розповідає Олена Павленко.
Окрім жінок, які працюють у цеху, долучаються місцеві. Вони чистять овочі вдома. У вихідні набори пакують в окремі коробки. У кожну ставлять “сальну намазку”, яку теж виготовляють самостійно. «Купуємо на базарі середове сало, мелемо, додаємо сіль, спеції та сушений часник, запаковуємо. Бійцям така намазка дуже подобається. Також у ящички ставиться чай, тушкованка, якщо така є», – каже Олена Павленко.
Супові та борщові набори із «Солдатської куховарні» використовують військові на усіх напрямках. У відповідь бійці надсилають волонтерам слова подяки.
Координатор ГО “МИ – ВІННИЧАНИ” Галина Павленко також є активною учасницею проєкту. Переконує: така ініціатива ще більше згуртувала небайдужих немирівчан, давши можливість власною працею долучитись до підтримки військовослужбовців.
“У нас надзвичайно дружня команда. Охочих зробити свій внесок у спільну справу насправді дуже багато. І неймовірно приємно усвідомлювати, що Немирівська громада настільки багата на активних людей, які щиро бажають допомоги і спільно роблять усе від них залежне задля наближення перемоги”, – зауважує Галина Павленко.
Джерело: Суспільне Вінниця